Hopp til innholdet

Veiledning for åpningsandakt

Liturg for dagen har ansvar for komme tidlig til samling og stille lokalet i stand. Dette innebærer å stille opp stoler, tenne lys, finne frem liturgihefter og salmebøker. Dersom han ønsker akkompagnement til sang, kan han enten spille selv eller kontakte pianist på forhånd. I tillegg til liturgiene trenger liturgen å finne frem lesetekstene for førstkommende søndag, og en passende kollektbønn.

Å fremtre foran alteret

Tommelfingerregelen for hvordan liturgen skal stå foran alteret er dette. Når han taler til menigheten snur han vendt mot menigheten. Når han leder menigheten i bekjennelse og bønn, står han vendt samme vei som menigheten, altså mot alteret. For at ikke liturgen skal snurre rundt foran alteret er det også en vanlig tommelfingerregel at mens liturgen vender seg skal hjertet være nærmest alteret. Det betyr at når han vender seg mot alteret, vender han seg til venstre. Når han vender seg til menigheten, vender han seg til høyre.

Det er viktig å huske at liturgen virkelig leser Guds ord til menigheten, og at menigheten ber sammen i sannhet under de liturgiske bønnene. Dette krever en respektfull fremferd. Det er også viktig at liturgen taler høyt og tydelig, slik at alle får meg seg det han sier. Det krever også at liturgen på forhånd har øvd på å lese tekstene høyt og tydelig.

Som hovedregel bør en lese bibeltekstene fra en fysisk Bibel, og holde den slik at menigheten ser den. Da er det nyttig å merke lesetekstene med et bokmerke eller små merkelapper.

Andakten

Andakten på Ad-Fontes skal utarbeides etter noen få enkle prinsipp.

  • Liturgen skal hente ét enkelt poeng fra en av lesetekstene og belyse dette. Poenget trenger ikke å sies rett ut, men liturgen bør kunne definere det for seg selv.
  • Forankringen i teksten bør være tydelig, og for øvrig kan liturgien bruke illustrasjoner for å hjelpe poenget.
  • Poenget bør være en lov-evangelium applikasjon.
  • Tankebanen, dvs. den logiske ordningen i andakten, må være klar og tydelig.
  • Det er en fordel å la manuset ligge.

Angående FBBs utgave av kollektbønnene

Merk at kollektbønnene i FBBs utgave er utarbeidet for tekstboken som ble bukt frem til 2011, og passer ikke helt med de reviderte tekstrekkene vi bruker. Om kollektbønnen for en gitt søndag passer dårlig med teksten, prøv å se på søndagene før og etter, eller finn evt. en annen kollektbønn som passer bedre.

Det er to andre ting å merke seg. Først kalles søndagene i treenighetstiden for søndager etter pinse hos FBB. Nummeret på søndagen er imidlertid riktig. Så søk etter n-te søndag etter pinse i stedet for n-te søndag i treenighetstiden. I åpenbaringstiden og påsketiden er det litt annerledes. Før ble søndagene i disse tidsrommene kalt n-te søndag etter åpenbaringssøndag/påskesøndag. Da ble første søndag etter høytiden kalt den første. I tekstboken fra 2011 begynner man å telle med engang kirkeårstiden begynner. Det vil si at åpenbaringssøndag/påskesøndag er første søndag i den årstiden. Da blir det en liten forskyvning i forhold til de gamle rekkene. Første søndag etter åpenbaringssøndag/påske heter nå andre søndag i åpenbaringstiden/påsketiden.

Evaluering

Etter åpningsandakten har vi felles evaluering, der vi ser på liturgens fremtreden foran alteret, og snakker om andakten. Følgende tre spørsmål kan stilles for å hjelpe evalueringen av andakten:

  • Holdt liturgen seg til ét poeng?
  • Var det en lov-evangelium applikasjon?
  • Var tankebanen klar og tydelig?

Åpningsandakt med instrukser til liturgen

Salmevers

Menigheten synger en salme, valgt av liturgen.

Syndsbekjennelse

Liturg står foran alteret, vendt mot menigheten

L: La oss bøye oss for Gud og bekjenne våre synder.

Liturg vender seg mot alteret og kneler. Dersom det er mer enn én knelebenk, er det naturlig å bruke den som står på høyre siden av alteret.

A: Hellige Gud, Himmelske Far. Se i nåde til meg, syndige menneske, som har krenket deg med tanker, ord og gjerninger og kjenner den onde lyst i mitt hjerte. For Jesu Kristi skyld, ha langmodighet med meg. Tilgi meg alle mine synder og gi meg å frykte og elske deg alene.

Kort stillhet til ettertanke.

Deretter reiser liturgen seg og vender seg mot menigheten.

Trøsteord

L: Dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss fra all urettferdighet. (1 Joh 1,8)
A: Gud være lovet

Kollektbønn

Kollektbønn fra FBBs utgave

Tekstlesning

Liturg leser de to lesetekstene for førstkommende søndag. Tekstene finner du på Søndagenstekst.no

Andakt

Heretter kan følge kort andakt

Bønner

Fortsatt vendt mot menigheten, spør liturgen om det er noen spesielle bønneemner. Så sier han:

L: Herren er midt i blant oss.
A: I Hans navn vil vi be.

Liturg vender seg mot alteret.

L: Hellige Herre Gud, hellige allmektige Frelser, du evige Gud, miskunne deg over oss. For din kirke på jorden, for troens fellesskap, for misjon i verden, ber vi deg Gud.
A: Herre, hør vår bønn.

L: For din kirke i vårt land, for dens ledelse, om at Ordet forkynnes rett og sakramentene forvaltes etter ditt ord og innstiftelse, for våre menigheter og våre medarbeidere, for våre kirkelige råd, ber vi deg Gud.
A: Herre, hør vår bønn.

L: Om vekst i troen gjennom ord og sakramenter, om trofasthet i bønnen, om tålmodighet og glede, ber vi deg Gud.
A: Herre, hør vår bønn.

L: For frihet i verden, for rettferdighet og brød til de sultende, for dem som flykter fra krig og fare, og om fellesskap over grensene, ber vi deg Gud.
A: Herre, hør vår bønn.

L: For alle syke og nedbrutte, for ensomme og forlatte, for alle i fristelse og fare, for alle som er forfulgt for ditt navns skyld, ber vi deg Gud.
A: Herre, hør vår bønn.

L: Om din hjelp til å leve og å tjene, om din velsignelse til å nå det evige liv, for oss selv og våre nære og kjære, ber vi deg Gud.
A: Herre, hør vår bønn.

Bønn for aktuelle bønneemner, og fri bønn.
Liturg fortsetter:

L: Gud vi ber deg.
A: Herre, hør vår bønn.

L: Herre vi takker deg for at du er en Gud som hører våre bønner ved Jesus Kristus.
A: Amen.

Herrens bønn

A: Vår Far i himlene! La navnet ditt helliges. La riket ditt komme. La viljen din skje på jorden slik som i himmelen. Gi oss i dag vårt daglige brød, og tilgi oss vår skyld, slik også vi tilgir våre skyldnere. Og la oss ikke komme I fristelse, men frels oss fra det onde. For riket er ditt og makten og æren i evighet. Amen. (Matt 6:9-13)

Liturg vender seg mot menigheten.

Velsignelsen

Enten:
A: Velsign oss Gud Fader, velsign oss Guds sønn, velsign oss Gud du Hellige Ånd.
eller:
L: Vår Herre Jesu Kristi nåde, Gud vår Fars kjærlighet og Den Hellige Ånds samfunn være med oss alle.